Lituanicon XXXIV: ŠIURPAS

Lituanicon organizatoriai rekomenduoja 2: nuo garpankio iki zombių

Praėjusį mėnesį trys Lituanicon organizatoriai pasidalino savo fantastinėmis rekomendacijomis. Bet organizatorių ir jiems prijaučiančių daug ir visi turi, ką pasiūlyti. Šį mėnesį kviečiame susipažinti su Pijaus Krūmino – mūsų Instagram burtininko ir įvairių galų meistro, Julijos Keppul – talentingosios grafikos dizainerės ir Arnitos Petrulytės – tekstų samurajės – rekomendacijomis.

Lietuvoje garpankis buvo trumpam išpopuliarėjęs su Andriaus Tapino romanais „Vilko valanda“ ir „Maro diena“. Jei kartais nuo tada ieškote, ką čia dar paskaičius apie dantračius ir dirižablius, tai į pagalbą skuba Pijus:

„Nealo Stepheson romanas „The Rise and Fall of D.O.D.O.“ – kaip JAV saugumo institucijos bandė pasitelkti laiku keliaujančias raganas. Smagus ir keistas mokslinės fantastikos, fantasy ir alternatyviosios istorijos šiupinys, kuris gali patikti kiekvieno šių žanrų mėgėjams.

Syberia I & II“ kompiuteriniai žaidimai – gražus steampunkas. Daug garo, gražių vaizdų, Cabernet Sauvignon ir nusilesusių balandžių. Nors veiksmo žaidime kaip ir nėra, tačiau viską atperka puiki istorija stilingame fone.

Stalo žaidimas „Root“ – ir nesakykit, kad kalbantys žvėreliai nėra fantastika. Asimetrinis žaidimas-komentaras apie politiką, galią ir įvairias jų rūšis. Bežaisdami suprasite ir tai, kodėl žaidimai gali būti ne tik būdas praleisti laiką, bet ir priemonė geriau suprasti pasaulį, net jei ant stalo kaunasi varnų kartelis ir kiškučiai sukilėliai.

Žiūrint filmą „The Witch“ džiaugiausi pagaliau matydamas siaubą, kuris grįstas ne gore’u ir jumpscare’ais, o tikra įtampa, kylančia iš Naujosios Anglijos folkloro motyvų. Jeigu pasiilgote siaubo, o ne kibirais besiliejančio kraujo, šis filmas jums patiks.“

Kaip ir dera dailininkei, Julija mėgsta tam tikrą grakščią estetiką, kuri matyti ir iš jos rekomendacijų. 

„Iš knygų rekomenduoju Brento Weekso „Night Angel“ trilogiją. Gan intensyvus dark fantasy apie vagis ir samdomus žudikus. Kai atrodo, kad žinai, kas bus toliau, autorius tave nustebina.

Labai patiko filmas „Atvykimas“ (Arrival) – labai originalus pirmasis kontaktas su ateiviais ir bandymas juos suprasti.

Dar imsiu ir parekomenduosiu anime serialą – „Attack on Titan“. Žmonija užsidariusi už milžiniškų sienų kovoja prieš žmones ryjančius titanus. Labai įdomus lore’as, ginklai, dizainas, o paskutinis sezonas apskritai turi daug paralelių su mūsų pasaulio istorija.

Įdomiausias stalo žaidimas dabar yra „Oceans“– apie vandenyno gyventojų evoliuciją ir išgyvenimą. Kiekvienas žaidėjas bando sukurti kuo efektyvesnes rūšis ir tarp jų veikiančias kombinacijas, kadangi per ėjimą valgo tik viena žuvis, o išmaitinti reikia kuo daugiau, kitaip tavo rūšis išnyks.

Na ir pabaigai muzika: Pain of Salvation albumas „Be“. Mano mėgstamiausia grupė, tai kaip neparekomenduot. Albume tyrinėjami įvairūs žmogaus egzistencijos aspektai, nuo sukūrimo iki prasmės. Apskritai, jei patinka progresyvus metalas, tai rekomenduoju jų viską.“

Arnita prie Lituanicono pajėgų prisijungė visai neseniai, bet jau spėjo nemažai nuveikti. Jos rekomenduojamos knygos patiks tiems, kas nori susipažinti su didelę įtaką ne tik fantastinei literatūrai, bet ir kultūrai apskritai padariusiais kūriniais:

1931 m. anglų rašytojo Aldouso Huxley’aus sukurta antiutopija „Puikus naujas pasaulis“. Beje, pernai pasirodė pagal ją pastatytas serialas. Knyga sužavėjo ir skaitant stebino autoriaus fantazija – buvo sunku patikėti, kad tai 1931 išleista knyga, kurioje labai įspūdingai ir vizionieriškai pristatytas antiutopinis ateities pasaulis. Kaip to laikotarpio kūrinys, romanas yra gana provokatyvus, su nemažai savo laiką pralenkusių idėjų. 

Aš, robotas“ – Isaaco Asimovo apsakymų rinkinys, kuriame tikrai neatpažinsite 2004 metų filmo. Kūriniuose pasakojama apie robotus, jų evoliuciją ir kaip žmonėms sekėsi su jais sugyventi. Čia suformuotas ir kultiniu tapęs principas – Trys robotikos dėsniai, padarę didelę įtaką robotų vaizdavimui mokslinėje fantastikoje. Rekomenduoju šią knygą, nes labai įdomu skaityti ir pamatyti, kaip XX – XXI amžių bėgyje keitėsi žmonijos įsivaizdavimas, kokie tie robotai galėtų ar turėtų būti.

Aš esu legenda“ – istorija apie zombių postapokalipsę. Pandeminiu laikotarpiu, kaip ir daugelis, mečiausi prie seniai matytų filmų peržiūrėjimo ir originalių knygų, pagal kurias jie pastatyti, skaitymo. 1954 m. išleistos knygos autorius Richardas Mathesonas yra laikomas padariusiu didelę įtaką zombių ir vampyrų tematikos literatūroje raidai. Knyga sužavėjo racionaliu išgyvenimo postapokaliptinėmis sąlygomis strategijos bei rutinos dėstymu ir charakterių emocinio pasaulio plėtojimu. Skaitydamas gali įsigyventi į veikėją ir jo galimybes išlikti.

Rick and Morty“ yra į suaugusius orientuotas mokslinės fantastikos animacinis serialas apie cinišką super-mokslininką bei jo bailoką ir ne tokį protingą (ar verčiau pasakyti žioploką) anūką. Vargu, ar daug yra žmonių, kuriems neteko apie jį girdėti, tačiau jei nematėte – būtinai pažiūrėkite!