Lituanicon XXXIV: ŠIURPAS

Erdvėlaiviai, sprogimai ir Minecraft modai: neeilinis fanų susibūrimas – žaidimų tyrėjo Nico Watsono pranešimas

Aprašymas:

Blokelių ir tinklo, kringelių ir sąraizgų, juodo glotnaus skalūno ir klampių pelkių pasaulis; vieta, kur greta iškyla ir didinga katedra, ir triukšmingas turgus; kur susipina absurdiški juokai ir sudėtingi techniniai svarstymai; kur statymas ir griovimas užima lygiai garbingą vietą – toks yra „Minecraft“ modų  pasaulis, kur fanai modifikuoja žaidimą keisdami jo kodą.

„Minecraft“ – populiariausias visų laikų vaizdo žaidimas – yra vienas iš nedaugelio, kurį fanai taip nuodugniai perkūrė, kad iš esmės pasikeitė jo pobūdis. 2017 m., oficialaus žaidimo fanų susibūrimo MINECON metu, modų kūrėjai surengė atskirą savo šventę – virtualiai susibūrė pačiame žaidime. Demonstruojant modus bei jų galimybes, iš blokelių buvo pastatyta milžiniška kosminė stotis su daugybe kajučių ir kioskelių. O tada visa tai susprogdinta.

Žaidimų tyrinėtojas Dr. Nicas Watsonas pavedžiojo po šio virtualaus susibūrimo (vykusio dar prieš virtualiems susitikimams išpopuliarėjant) teritoriją ir papasakojo, kaip fanai gali perimti iniciatyvą savo mėgstamuose žaidimuose.


Nicas Watsonas –  žaidimų tyrėjas, neseniai apsigynęs komunikacijos “Minecrafto” mokslų krypties disertaciją. Šio kelerius metus trukusio projekto metu jis gilinosi į „Minecraft“ fanų, kurie modifikuoja žaidimą keisdami jo kodą ir taip atveria naujas kūrybines galimybes, kultūrą ir veiklą. Šiuo metu Nicas dirba Konkordijos universitete Kanadoje, kur vadovauja projektui apie eksperimentinių technologijų pritaikymą pedagogikoje, konsultuoja su tuo susijusius mokslinius tyrimus, o taip pat rengia savo disertacija paremtą knygą.